( السلع الغذائية الرئيسة والكمالية )

أ. د عواد كاظم الخالدي                                  الباحث حمزة عماد الدبس

 جـامعـــة كربــلاء / كليـة الادارة والاقتـصاد / قــسم الاحــصاء

 

الملخص

     تم في هذا البحث عمل دراسة احصائية حول الاستهلاك الفردي من السلع الغذائية الرئيسة والكمالية على مستوى محافظة كربلاء المقدسة اعتماداً على استمارة الاستبانة المعدة من قبل الباحثين , تم استعمال الاساليب الاحصائية في التحليل وكذلك الرسوم البيانية لغرض عرض النتائج المترتبة على بيانات العينة التي مثلت المجتمع خير تمثيل , تبرز اهمية الدراسة من المشكلة التي انطلقت بها وهي عدم استقرار عائدية (دخل) الفرد الشهري وبالتالي يصبح لا قدرة له على تحمل المعيشة  وكذلك كثرة استيراد المواد الغذائية والاعتماد عليها وبالتالي اثرت هذه الحالة سلباً على الاقتصاد المحلي بالخصوص والاقتصاد الدولي عموماً , تم تقدير احتياج السوق المحلي من المواد قيد الدراسة ومعرفة الفائض من هذه المواد نفسها حتى يتسنى للجهات ذات العلاقةوضع الخطط المستقبلية واستثمار هذه المواد في مجالات اخرى.

Abstract  :-

 In this research a statistical study was conducted on the per capita consumption of the main food and luxury commodities in the region of Holy Karbala Governorate depending on the questionnaire form prepared by the researchers. The statistical methods were used in the analysis as well as the charts for the purpose of showing the results obtained from the sample data which represented the population very well. The importance of this study appears from the problem it started with which is the instability in the per capita monthly income and thus becomes unable to afford the living costs as well as the rise in the import of food commodities and the dependency on them. Therefore, this situation has negatively impacted the local economy in particular and the international economy in general. The local market needs from the material under study have been estimated and the surplus from the same material have been found so that the relevant agencies can develop future plans and invest these commodities in other areas 

البحث كامل

شارك هذا المنشور